Paraguay en Uruguay bereiden zich voor op een nieuw podium met sterker Argentijns gewicht
De nieuwe drijvende prijs tussen de Argentijnse peso en de Amerikaanse dollar zal naar verwachting positieve gevolgen hebben in beide buurlanden
Na de aankondigingen van Buenos Aires over het opheffen van de beperkingen om lokale gewichten te veranderen in Amerikaanse dollars, bereiden de buren Uruguay en Paraguay voor op de tijden die komen. Beide landen voorzien een groeiende instroom van Argentijnse reizigers die zullen profiteren van het nieuwe scenario, dat in het geval van Paraguay ook een guaraní in terugslag voor het groene ticket omvat.
In Asunción hoopt de president van de Association of Changing Houses of Paraguay, Emil Mendoza, dat meer Argentijnen de grens oversteken om aankopen te doen tegen meer betaalbare prijzen, terwijl de Uruguayaanse econoom Nazareno Sánchez van CPA Ferrere, een toename van het aantal reizigers voor plezier biedt.
Bovendien zei Mendoza dat, hoewel de Argentijnse economie een goedkopere dollar zou kunnen ervaren, de Paraguayan Guaraní naar verwachting tegen het einde van het jaar in ₲ 8.200 per dollar zal worden gevestigd, vanaf ₲ 7.983,94 op dinsdag. Factoren zoals een daling van 17% in de landbouwexport (bijvoorbeeld soja) en het gebruik van dollars in dollars door handelaren verhogen de druk op de Guarani. Een devaluatie op korte termijn wordt niet verwacht, behalve kunstmatige interventies van de Centrale Bank of Paraguay (BCP).
“We zullen een waardevollere peso hebben tegen de dollar, die de Argentijnen een grotere koopkracht zullen geven,” zei Mendoza. “We zagen dat (Argentijnse president Javier) Milei credits in het buitenland heeft verkregen; dit zal meer dollars voor zijn economie brengen en deze valuta devalue zal maken. Wanneer de koopkracht verbetert, zal er de mogelijkheid zijn dat mensen op onze markt komen om te kopen,” zei hij.
“Vanaf maart hadden we een vermindering van de export van landbouwproducten met 17% en veel handelaren nemen hun toevlucht tot hun dollars in dollars, die extra druk uitoefenen op deze valuta,” voegde hij eraan toe.
De devaluatie van de officiële wisselkoers door Argentinië bracht het naar het “blauw” (eufemisme voor “Black Market”), waardoor de druk van de wisselkantoor wordt reliabing. Hoewel dit een plotselinge stijging van de prijzen op korte termijn kan veroorzaken, wordt niet verwacht dat het de inflatoire trends zal veranderen als de verwachtingen van de markt worden gecontroleerd en externe factoren stabiel blijven.
Terwijl de Uruguayans gewend waren geraakt aan het kopen aan de andere kant van de grens om te profiteren van de brede uitwisselingskloof van Argentinië, sluit de nieuwe context die mogelijkheid praktisch uit. Het zou echter de Uruguayaanse economie kunnen bevorderen door een grotere vraag naar goederen en diensten, in het bijzonder toerisme, gezien de nabijheid tussen de twee landen, hoewel het voorbarig is om het als vanzelfsprekend te geven.
“De recente flexibiliteit van de aandelen en het uitwisselingsregime vormt een belangrijke stap binnen het stabilisatieplan dat de Argentijnse economie kruist,” vertelde Sánchez aan Montevideo Portal. “De implementatie van een nieuw systeem van drijvende banden, hoewel het een variant van de beheerde wisselkoers blijft, verlicht de druk op de BCRA (Central Bank of Argentinië), omdat het ophoudt een specifieke waarde van de wisselkoers te verdedigen en de prijs toestaat om binnen bepaalde gevestigde marges te bewegen,” voegde hij eraan toe.
“Een van de belangrijkste factoren die uitlegden waarom Argentinië relatief goedkoper was, was de brede kloof tussen de officiële dollar en de parallelle dollar,” zei hij ook. Veel prijzen in Argentinië werden vastgesteld op basis van de officiële wisselkoers, terwijl toeristen toegang hadden tot valuta’s via de markt parallel aan een veel handiger waarde. Omdat deze kloof werd verminderd “vanwege het effect van devaluatie”, zullen Uruguayans er niet meer van profiteren, legde hij uit. “Gezien de nabijheid tussen de twee landen, zou elke vooruitgang naar de stabilisatie en economisch herstel van Argentinië echter positieve effecten kunnen hebben voor Uruguay, hetzij door een toename van de vraag naar goederen of diensten, zoals toerisme.”